Nieuw in ARCHICAD 24

Integraal – Bidirectioneel – Modelcontrole

ARCHICAD 24 brengt verbeteringen op gebied van integraal ontwerpen, bidirectionele workflows en modelcontrole.
Efficiënt samenwerken staat centraal en belangrijk in de nieuwe versie is de focus op de afstemming van het ontwerp met ingenieurs, contructeurs en installateurs.
ARCHICAD 24 maakt het dus mogelijk om als multidisciplinair team optimaal samen te werken in een volledig open cloud-omgeving.
Ontwikkelingen in zowel ARCHICAD, BIMcloud als BIMx maken samenwerken tot een snel, interactief proces waarbij risico’s verkleind worden en overbodig werk tot het verleden behoort. Een verbetering die veel tijdwinst oplevert.

Geïntegreerd Ontwerp

Ondanks de voortdurende ontwikkelingen in digitale ontwerptools, vertrouwt de bouwsector nog steeds grotendeels op oude workflows.
Verschillende disciplines werken afzonderlijk en wisselen gegevens alleen uit wanneer dat wenselijk wordt geacht.
Idealiter zouden architecten en ingenieurs als team moeten kunnen samenwerken net zoals architecten met andere architecten werken en ingenieurs met andere ingenieurs.
Ontwikkelingen in zowel Archicad als BIMcloud zorgen voor de langverwachte doorbraak naar echte, interactieve samenwerking tussen multidisciplinaire teams. Deze verbeteringen komen op drie gebieden tot stand:

  • Integratie tussen het bouwkundig model en het constructief analytisch model
  • Samenwerking door middel van Teamwork
  • Coördinatie via BIMcloud

Integratie tussen het bouwkundig model en het constructief analytisch model

Waar architecten ontwerpen met behulp van fysieke modellen (BIM), gebruiken ingenieurs vaak vereenvoudigde constructieve analytische modellen. Ze gebruiken tools voor constructieve analyse, zoals Risa 3D of SCIA Engineer, om het gedrag van de constructie te simuleren en te optimaliseren.
ARCHICAD biedt nu een bidirectionele integratie van het BIM model en het constructief analytisch model. Zonder aanvullend werk wordt vanuit het BIM-model een constructief analytisch model geabstraheerd. Hierdoor kunnen ingenieurs de structuur van een architectonisch model in een fractie van de tijd controleren en analyseren.

Samenwerking door middel van Teamwork

Het opnieuw verbeterde Archicad Teamwork® brengt een geheel nieuwe set tools en oplossingen die de ideale omgeving bieden om het vertrouwen tussen de architect en de ingenieur te bevorderen. Met gebruiksvriendelijke tools voor het volgen en visualiseren van wijzigingen kan elke ontwerper onmiddellijk op de hoogte zijn van relevante wijzigingen en onmiddellijk feedback geven aan het team.

Coördinatie via BIMcloud

Zelfs in een omgeving waar veel in wordt samengewerkt, zullen externe partijen zich in verschillende fasen bij het team voegen. Allen met duidelijk gescheiden verantwoordelijkheden. Om het delen van informatie van verschillende partijen te optimaliseren kan BIMcloud nu elk type bestand verwerken.

Geïntegreerde MEP Modeler

Vanaf ARCHICAD 24 is de MEP modeler geïntegreerd in ARCHICAD.
De beschikbaarheid van de MEP tools van in de ontwerpfase is een grote troef om sneller tot een geïntegreerd ontwerp te komen.
De MEP functies worden actief zodra de overeenkomstige werkomgeving toegepast wordt.

meer info

Samenwerken

Een BIM-model is onderhevig aan voortdurende wijzigingen en aanpassingen. Controle houden over de model-iteraties kan tijdrovend zijn.  
Archicad kent reeds een aantal functionaliteiten om modellen te controleren, zoals de Schedules, Graphic Overrides en de Model Check.
Een nieuwe functie in de controle-workflow is Model Comparison. 

Model vergelijking (Model Comparison)

Met meerdere belanghebbenden in elk project is het volgen, begrijpen en aanpassen van voortdurende ontwerpwijzigingen een belangrijke taak.
ARCHICAD 24 introduceert Model Compare: vergelijk twee 3D-modellen of -versies, en visualiseer en filter de verschillen ertussen.
Gebruikers kunnen ontwerpwijzigingen nauwkeurig bijhouden en zelfs ontwerpvarianten evalueren.

meer info op de Graphisoft website

Issue Management

Niet alleen heeft Archicad 24 een geheel vernieuwde Issue Management workflow, ook is het mogelijk om fysieke model wijzigingen als voorstel op te nemen. Deze nog niet in het model opgenomen wijzigingsvoorstellen worden met een druk op de knop geaccepteerd en direct in het model gewijzigd.

meer info op de Graphisoft website

Productiviteitsverbeteringen

Nieuwe meubelen

Vanaf Archicad 24 zijn in de bibliotheek meubelen bestemd voor woonfuncties uitgebreid en verbeterd. 
De verbeterde gebruikersinterface maakt het eenvoudiger om deze nieuwe en moderne bibliotheekobjecten in te stellen en te plaatsen in het model.
De nieuwe bibliotheekelementen zullen 2D en 3D weergaven meer sfeer en expressie geven en op een eigentijdse manier tot leven komen. 
Ruim 40 nieuwe meubelen zijn toegevoegd aan de bibliotheek met vele keuzemogelijkheden voor poten, panelen en knoppen. De selectie bestaat uit sofa’s, bedden, tafels, bijzettafels en nachtkastjes, fauteuils, kasten. Ook nieuwe accessoires en decoratieve elementen zijn een waardevolle aanvulling voor het 2D document als de hedendaagse visualisatie.

Andere productiviteitsverbeteringen:

  • Wijzigen van polylijnen verbeterd
  • Option Set als Pull Down menu in Export naar Excel
  • Ondersteuning van Microstation v8

Experimentele functionaliteiten

PARAM-O

PARAM-O is een gebruiksvriendelijk, ingebouwd parametrisch ontwerp-gereedschap in Archicad, perfect voor het maken van aangepaste, parametrische objecten en bouwelementen zonder een enkele regel code of GDL script te schrijven.
Vanaf Archicad 24 update 3 is PARAM-O volledig geïntegreerd in zowel Windows als MacOS.

Andere experimentele functionaliteiten:

  • JSON/Python API for Archicad
  • Ondersteuning van de donkere weergave (Dark Mode) op Mac
  • Importeren en exporteren van een constructief analytisch model in IFC formaat.

Meer filmpjes over de verschillende aspecten van de vernieuwing in ARCHICAD 24 vindt u op het YouTube kanaal van Graphisoft